De leukste dorpjes aan de Costa Brava

Het is misschien wel de meest populaire Costa bij de Nederlanders: De aan de noordkust gelegen Costa Brava, die loopt van grofweg de grens met Frankrijk en de noordkant van Barcelona.

En dat snappen we: De kustlijn is prachtig, de stranden klein, authentiek en super mooi. En dat geldt ook voor vele dorpjes langs de Costa Brava. Dit zijn de leukste dorpen aan de Costa Brava.

Leukste dorpjes aan de Costa Brava

Deze Spaanse regio staat bekend om de prachtige stranden die vaak omringd worden door heuvels, rotsen of kliffen en de pittoreske dorpjes langs de hele kust te vinden zijn en waar in veel gevallen hoogbouw niet te vinden is.

De combinatie hiervan maakt de Costa Brava een authentieke en erg leuke vakantiebestemming voor iedereen die wil gaan kamperen of liever in een hotel zit.

Hoewel je langs de kust die vele kilometers lang is, honderden Leuke dorpjes en steden kunt vinden, zijn er aantal die het bezoeken absoluut waard zijn. Dit zijn de leukste dorpjes aan de Costa Brava.

1. Tossa de Mar

Je zou het misschien niet denken, maar ook Tossa de Mar behoort wat ons betreft tot een van de mooiste dorpjes van de Costa Brava.

Het is één van de weinige plekken waar je namelijk zowel kunt genieten van een prachtig strand en de mediterraanse golven als van een historische en middeleeuws stadscentrum. Het oude centrum van Tossa de Mar is zelfs het allerlaatste stukje Costa Brava waarbij de stadsmuur nog nagenoeg intact is.

En achter die stadsmuur ga je het zien: Tossa de Mar geniet namelijk van een gezellig en bruisend centrum vol leuke restaurantjes en cafés en kun je winkelen totdat je creditcard op is. En dit alles doe je in een authentieke en gezellige, maar absoluut niet massale setting, waardoor Tossa de Mar op deze lijst komt te staan.

2. Pals

Pals staat bekend als één van de meest sfeervolle dorpen van de Costa Brava en ligt boven op een heuvel. Lang geleden was dit de plek waar een groot fort van een rijke veldheer stond minder honderden jaren daarna is er een klein dorpje omheen gegroeid.

Ook tegenwoordig straalt het dorpje een en al middeleeuwen uit en voelt het zo nu en dan zelfs of je terug in de tijd gegaan. Sinds 1973 is het oude centrum van het dorpje als monumentaal stadsbeeld beschermd.

In het kleine dorpje zijn vele tradities en gebruiken nog aan de orde van de dag en kun je hier terecht voor een geweldige maaltijd in een van de vele authentieke restaurantjes die in het centrum te vinden zijn. Ook de omgeving van Pals is absoluut de moeite waard: Het dorp wordt omringt door prachtig natuurschoon met onder andere stranden, duinen, moerassen en rijstvelden.

3. Cadaqués

De wereldberoemde schilder Salvador Dali had in Cadaqués zijn tweede woning. Ongetwijfeld zorgden de schattige witte huisjes en de prachtige omgeving voor heel veel inspiratie.

Het hele jaar door worden in dit leuke dorpje culturele evenementen georganiseerd en ontdek je de bijzondere lokale gebruiken de uitstekende verse visgerechten.

Een van de bekendste highlights van Cadaqués is misschien wel het “Casa museo de Salvador Dali“, een museum dat volledig gewijd is aan het leven en de vele werken van de beroemde kunstenaar met dezelfde naam.

Als jij je vakantie in of in de buurt van Cadaqués doorbrengt dan heb je het getroffen. In het oude centrum vind je namelijk tientallen leuke cafés en restaurants. En met een van de mooiste stranden van de Costa Brava, het “Cabo de Creus“, geniet je van een prachtig strand met kristalhelder water en een geweldig uitzicht.

4. Rosas

Een ander prachtig dorp aan de Costa Brava is het dorpje Roses ook wel Rosas genoemd. Het ligt aan de noordkant van de Costa Brava niet te ver van de grens met Frankrijk en is een erg populaire vakantiebestemming.

Ongetwijfeld hebben de prachtige stranden en de omgeving vol heuvels en mooi natuurschoon hier zeker mee te maken.

In het oude centrum vind je ook de Citadel van Rosas. Vroeger een fort van militair belang Maar tegenwoordig een plek waar wekelijks culturele en muzikale evenementen georganiseerd worden.

5. Calella de Palafrugell

Calella de palafrugell is een klein dorpje in de Catalaanse regio Bajo Ampurdian aan de Costa Brava. Het dorpje is ver buiten Spanje bekend als een van de mooiste dorpjes aan de kust van de Costa Brava.

Met de witte kleine huisjes, smalle steegjes en straatjes, houten boten strandjes die kleine baaitjes liggen geniet je in Calella de Palafrugell van en bijna magische sfeer. Het deel van het dorp aan de kust, Port Bo genoemd, staat sinds een tiental jaren op de lijst van onmisbaar cultureel erfgoed van nationaal belang.

Een dagje doorbrengen in Calella de palafrugell is één van de beste keuzes die je tijdens je vakantie aan de Costa Brava kunt maken. Het water is zo helder dat je de visjes kunt zien en voor zowel lunch diner kun je in een van de vele leuke lokalen restaurantjes uitstekend terecht.

6. Estartit

Het kleine strand dorpje Estartit behoort tot het meest oostelijk gelegen plekje van continentaal Spanje. Het is genesteld tussen de bergen van het Montgri Massief en de Middellandse Zee.

Dat maakt Estartit een populaire bestemming voor liefhebbers van strand en natuur. Je kunt immers ook uitstekend hiken langs de tientallen kilometers wandelpaden die rondom dit dorpje te vinden zijn.

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.