De mooiste dorpjes van Italië

La Bella Italia herbergt natuurlijk véél meer mooie dorpen dan op deze lijst staan. Dit extreem veelzijdige en sfeervolle land is dé plek waar je bijna het hele jaar door geniet van prachtig weer, zowel de ruige alpen, groen binnenland als een hele veelzijdige kustlijn hebt en over al die historie die letterlijk aan je voeten ligt hebben we ‘t maar even niet. Dit zijn mijn meest favoriete dorpjes in Italië, plekken waar ik tijdens mijn reizen verliefd op ben geworden en waar ik zéker nog een keertje wil terugkomen.

Inhoudsopgave

Leukste dorpjes in Italië

Van Rome tot Florence tot Venetië… De grote Italiaanse steden hebben geen enkele moeite om het hele jaar druk en vol te zijn. En dat is logisch: De grote Italiaanse steden zijn ware openluchtmusea waar je bijna struikelt over de volgende tempel of kerk.

Daarom is het goed om een stukje verder te kijken, naar de kleinere, bijna onontdekte dorpjes waarvan je er heel veel gaat vinden in Italië. Verstopt in de heuvels van Toscane of gewoon in het zicht in Cinque Terre, dit zijn een aantal van de mooiste dorpen van Italië die je zéker een keer moet zien in je leven.

1. Castiglione del Lago, Umbrië

Dit dorpje ligt in het hart van Umbrië, een van Italië’s centrale provincies, aan het grote en mooie Trasimeno meer. De prachtige ligging aan de rand van het meer met op de achtergrond de groene heuvels van Umbrië geven Castiligione een romantisch sfeertje.

Zonder twijfel het beste uitzicht in het dorp heb je vanaf het Rocca del Leone, het Fort van de Leeuw, een 13e eeuws kasteel dat op een van de hoogste punten van het dorp ligt.

De rest van Castiglione ligt aan de voet van het kasteel en strekt zich uit langs de kade’s van het meer. Vol restaurantjes, leuke lokale winkels en met een jaarcalender vol activiteiten is Castiglione een absolute must-do als je een vakantie naar Umbrië aan het plannen bent!

2. Gradara, Marche

Al in de 12e eeuw werd de eerste steen van het prachtige kasteel van Gradara gelegd. Pas in de 15e eeuw was dit bouwwerk af. Volgens de legende speelt de mislukte romance tussen Paolo en Francesca uit Dante’s Inferno zich in dit kasteel af.

De rest van het dorpje is om het kasteel heen gebouwd en is een typisch Italiaanse vestingstad met kronkelende straatjes, steegjes, pleintjes omringd door een kasteelmuur.

En waar deze plek vroeger vooral voor de Italiaanse elite beschikbaar was, is Gradara tegenwoordig een prachtig gerestaureerde toeristische bestemming vol verhalen, prachtige uitzichten en een aantal heerlijk restaurants. En in de zomermaanden, als het toerisme in de regio op volle toeren draait, is Gradara een levendige en gezellige plek met veel muziek, evenementen, theater en ander vertier.

3. Deruta, Umbrië

Ten zuiden van Perugia, de hoofdstad van de provincie Umbrië, ligt het gotische en sfeervolle dorpje Deruta. Het centrum van het dorp wordt gevormd door de prachtige kerk uit de 15e eeuw en het middeleeuwse stadhuis.

Echt bekend is het dorp vanwege de eeuwenoude industrie die er te vinden is. Deruta is het centrum van de middeleeuwse Italiaanse keramiekindustrie welke nog steeds op volle toeren draait.

De handgemaakte authentieke keramiek, pottenwerk en ander prachtig handwerk wordt nog steeds op de traditionele manier gemaakt van de klei die uit de Tiber wordt gehaald.

De legacy en historie van deze industrie en de rijkdom die het Deruta heeft gebracht is terug te zien in het Museum van Keramiek dat in het centrum van het dorp te vinden is.

4. Montagnana, Veneto

Montagnana ligt in de provincie Veneto op een uurtje rijden van Venetië en is klein maar is een van de weinige dorpen in Italië waarbij de muur rondom de stad bijna volledig intact gebleven is en in nagenoeg perfecte staat is.

Door de ligging, midden in de Po vallei, was zo’n stevige verdedigingsmuur ook wel nodig: Montagnana is in de eeuwen erg vaak belegerd. Tegenwoordig is het er een stuk rustiger en behoort het authentieke aangezicht en het knusse centrale plein tot cultureel erfgoed van de provincie Veneto.

Behalve stadsmuur zijn ook de gotische kathedraal en de prachtige paleizen in renaissance stijl grote trekpleisters. En natuurlijk is het hier in de zomermaanden gezellig en druk en wordt er, zoals in zoveel dorpen in Italië, een stevig programma aan activiteiten georganiseerd.

5. Mondavio, Marche

Idyllisch gelegen tussen de steile bergen en de kust ligt Mondavio, een prachtig oud dorpje dat vooral bekend is vanwege de Rocca Roveresca. Dit 15e eeuwse kasteel is in perfecte staat want in de afgelopen 600 jaar is het dorp nooit aangevallen.

Het fort, compleet met tunnels, ophaalbrug, gracht en kantelen is tegenwoordig een museum waar je een prachtig inkijkje krijgt in hoe het leven zich in Mondavio afspeelde.

Behalve het fort zijn er in Mondavio ook talloze kerken te vinden, de ene nog mooier dan de andere. Het oude centrum zit vol met architectonische pareltjes, kronkelende steegjes en verborgen pleintjes.

Je kunt er geweldig eten dankzij de uitstekende lokale keuken en een aantal goede restaurants. Tacconi is het lokale gerecht en is een pastagerecht met bonen. Als je van theater houdt dan kun je je lol op in het prachtige Art Nouveau theater dat in het centrum te vinden is.

6. Arguà Petrarca, Veneto

Het dorpje Arguà Petrarca is schilderachtig gelegen tegen de glooiende groene hellingen van de Monte Ventolone en de Monte Castello. Het ligt ten zuiden van Padua, op zo’n uur rijden van Bologna en Venetië.

De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het Romeinse Rijk. Het is echter vooral bekend geworden als de plaats waar de renaissance geleerde en dichter Frencesco Petrarca zijn laatste jaren doorbracht. Het was ter ere van deze 14de-eeuwse geleerde dat het dorp in 1868 het ‘Petrarca’-gedeelte van zijn naam kreeg.

Als je dit dorp bezoekt breng je natuurlijk een bezoek aan zijn huis en graf. De knusse en sfeervolle straatjes en steegjes die hem hier zo aantrokken, lijken sinds zijn tijd weinig veranderd te zijn en hebben hun sfeer, geschiedenis en charme uitstekend kunnen behouden.

7. Casperia, Lazio

In het hart van Lazio ligt, bovenop een heuvel, het schilderachtige dorpje Casperia. Hoewel het erg lijkt op de vele andere heuveldorpjes in Midden-Italië is Casperia ommuurd en heeft het een klein fort. Door die stadsmuur heeft het dorpje een heel andere vibe en is de ontwikkeling langzamer gegaan waardoor je ook nu nog in een sfeervol en super karakteristiek Italiaans dorpje terecht komt.

Casperia is een dorpje met op en neer kronkelende straten met basaltkeien en kronkelende steegjes. Het is een fascinerende mix tussen een 1100 jaar schilderij en een 3D tekening van Escher. Het centrum van het dorp is volledig autovrij en dat maakt het de perfecte plek om lekker doorheen te wandelen en te genieten van het Italiaanse leven dat zich in een niet al te snel tempo voltrekt.

Als je een klim wil maken dan pak je de trap met 200 treden waarna je een geweldig uitzicht over het dorp en de omringende omgeving hebt. En natuurlijk sluit je af met een heerlijke koele prosecco in een van de leuke barretjes die in het centrum te vinden zijn. Wij zijn fan!

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.