De mooiste Europese nachttreinroutes van dit moment

De Europese nachttrein is weer helemaal terug! Waar deze unieke manier van reizen rond 2012 in vrijwel heel Europa in de mottenballen werd gezet, is de nachttrein helemaal terug van weggeweest. 

En een aantal van die nachttreinen zijn niet zómaar nachttreinen: Luxe cabine’s, uitbundige inrichtingen, cocktailbars, razendsnelle wi-fi en meer. Dit zijn de zeven leukste en meest bijzondere Europese nachttrein routes!

Inhoudsopgave

Vroeger was de nachttrein een hele gangbare manier om lange reizen door Europa te maken: Het continent lag vol rails en het was voor nationale spoorwegen vaak een prestigeproject om de mooiste, meest luxe en fijnste internationale nachttreindienst aan te kunnen bieden.

Met de komst van het vliegtuig, en later ook de komst van de goedkope vliegtickets en low-cost airlines, verdween praktisch alle perspectief voor de internationale nachttreinen en werd het netwerk kleiner en kleiner, tot in 2012 zelfs helemaal geen langs nachttreinroutes in Europa meer reden.

Revival van de nachttrein

Terwijl reizen populairder is dan ooit, wordt ook de roep om meer duurzamere reismogelijkheden steeds luider. En vooral de focus op duurzaam reizen heeft gezorgd voor een stevige revival van de nachttrein.

Dat begon met de Oostenrijkse NightJet die ook vanaf Amsterdam rijdt en een steeds verder groeiend netwerk van routes weet aan te bieden.

Inmiddels is de groei stevig terug ingezet en komen er steeds meer nieuwe nachttreinroutes, operators en mogelijkheden beschikbaar voor de reizigers. En behalve dat de trein natuurlijk een stuk duurzamer is, is de hele ervaring van de reis er vaak ook eentje om absoluut niet te vergeten.

We hebben de mooiste en meest bijzondere nachttreinen voor je onder elkaar gezet. Van unieke routes met prachtige uitzichten tot unieke treinen en coupe’s en meer.

1. Amsterdam naar Zurich

De NightJet is de naam van het nachttreinproduct van de Oostenrijkse spoorwegen en is dé aanjager van de betaalbare nachttreinen in Europa. Sinds 2016 rollen ze op hoog tempo nieuwe routes out waarbij ook Nederland is verbonden.

Een route van 12 uur brengt je van Amsterdam via Keulen en Frankfurt richting het zuiden waarbij de Zwitserse Alpen en uiteindelijk Zurich zullen opdoemen.

De route langs de Rijn is prachtig en aan boord ga je een beetje terug in de tijd; de OBB rijdt namelijk met de oude nachttreinen die prima comfortabel zijn maar zeker een beetje de 00’s uitstralen.

Je kunt kiezen of je voor een slaapstoel, couchette of ligrijtuig gaat. Een goed ontbijt is altijd inbegrepen trouwens. En ontbijten terwijl je het betoverende Zwitserland binnenrijdt… dat klinkt als een geweldig begin van je reis.

Een prachtige route die bovendien behoorlijk betaalbaar is. Een enkele reis Amsterdam – Zurich boek je namelijk al vanaf €49 per persoon.

2. Parijs naar Rome

Dit is geen gewone nachttrein maar eentje waar luxe, comfort en heel veel stijl de basis vormen van de operatie. En aangezien deze tussen twee van Europa’s meest stijlvolle steden loopt, mag dat ook wel!

De bekende nachttreinoperator Belmond lanceerde de luxe Simplon Orient Express opnieuw na een pauze van bijna 15 jaar en rijd meerdere malen per week tussen Parijs en Rome.

Dat doen ze in treinstellen uit de jaren 20 van de vorige eeuw die helemaal zijn gerenoveerd en daardoor de perfecte combinatie zijn van ultieme luxe en comfort zoals je dat mag verwachten in de 21e eeuw maar ook enorm veel stijl en grandeur uitstralen.

Bij binnenkomst wacht een glas champagne en terwijl de ruige natuur van de Alpen aan je voorbijtrekt, geniet je van een uitbundig en luxe 3-gangen diner in de restauratiewagon.

Een rit is niet goedkoop en deze nachttrein boek je niet omdat je snel en goedkoop van A naar B wil (daarvoor zijn prima alternatieven) maar omdat je deze unieke thema-reis wil meemaken.

3. Stockholm naar Hamburg

Zweden wordt nog bereikbaarder dankzij de nieuwe nachttrein die SJ (De Zweedse spoorwegen) vanaf de herfst 2022 aanbieden. Een dagelijkse nachttrein verbindt de Zweedse hoofdstad Stockholm via Malmö en Kopenhagen met Hamburg waar je de volgende ochtend aankomt.

Vanaf Hamburg kun je overstappen op de ICE’s die je naar heel Duitsland (én Nederland) brengen. Zo kun je dus binnenkort óók vanuit Nederland met de ICE en de nachttrein van SJ richting Kopenhagen, Malmö en Stockholm reizen!

4. Graz naar Warschau

Vanaf deze zomer wordt de toch al populaire NightJet route van Wenen naar Warschau doorgetrokken naar Graz, de tweede stad van Oostenrijk die aan de voet van de majestueuze Alpen ligt.

De noordelijke route tussen Wenen en Polen is bijzonder en de moeite waard maar ook het stuk naar het zuiden is absoluut de moeite waard. En laat nou precies dat stuk aansluiten op de al bestaande NightJet vanuit Nederland.

Ontdek Graz waar je de prachtige kastelen, stijle Alpenwanden, smalle straatjes, barokke architectuur, prachtige vergezichten en uitstekend eten gaat treffen. De moeite waard en te boeken voor minder dan €70 per persoon.

6. Rome naar Istanbul

Misschien wel een van de meest beroemde (en beruchte) nachttreinen is de Oriënt Express die vroeger tussen Parijs en Constantinopel (Istanbul) reed.

Luxe en exclusieve wagons vol luxe, persoonlijke aandacht van het personeel, uitzonderlijk goed eten, prachtige slaapwagons en natuurlijk een waanzinnig uitzicht onderweg maken de nieuwe Oriënt Express, die vanaf 2023 weer gaat rijden, een absolute must-do voor iedere liefhebber van een unieke reis.

Vanaf Rome stopt de Oriënt Express in Venetië voor ‘ie richting Istanbul rijdt. En dat doet de trein langs een route over de Balkan, Bulgarije, Griekenland om uiteindelijk Turkije in te rijden. En wat een route is me dat… Uniek en legendarisch in een geheel eigen klasse.

7. Brussel naar Praag

Deze nieuwe internationale nachttrein is een initiatief vanuit de Lage Landen. Binnenkort vertrekt de eerste trein van European Sleeper waarbij een route wordt aangeboden tussen Brussel en Praag.

Na Brussel rijdt de trein naar Amsterdam, Berlijn en Dresden om na een reis van 15 uur ‘s ochtends in Praag aan te komen. Aan boord kies je uit een couchette, privé kamer of een gedeelde kamer en het ontbijt is altijd inclusief.

European Sleeper heeft grote ambities: een verlenging van de route richting Warschau staat al op de planning voor 2023!

8. Parijs naar Zuid Europa

De Franse startup ‘Midnight Trains’ is ook begonnen met het aanbieden van nachttreinen. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat je een ‘hotel op rails’ moet boeken.

Vanuit Parijs pak je de trein richting het zuiden. Naar onder andere Venetië, Rome, Bologna, Florence en Napels in Italië en naar Barcelona, Valencia en Alicante in Spanje is het meteen een netwerk van serieuze proporties.

En waarbij je bij verschillende nachttreinen als budgetreiziger een coupé moet delen is dat bij Midnight Trains absoluut niet het geval. Reizigers hebben een eigen privé slaapvertrek en kunnen bovendien gebruikmaken van een uitgebreide catering.

Er is namelijk zowel een restaurant aan boord als een hippe cocktailbar. Waarom zou een nachttrein saai zijn?

En voor de Nederlanders is er goed nieuws: De Thalys sluit namelijk uitstekend aan op deze nachttrein waardoor je prima vanuit Nederland met de nachttrein richting het zuiden van Europa kunt reizen!

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.