Met de trein door Noorwegen. De mooiste routes in 1 overzicht

Noorwegen is misschien wel een van de ruigste en meest bijzondere bestemmingen van Europa. En het land zit vol met prachtige spoorwegen waarover je tijdens je reis door Noorwegen zéker een aantal routes moet maken. Een stuk duurzamer dan vliegen (want dat wordt in Noorwegen veel gedaan) en bovenal krijg je er bij een aantal routes ook waanzinnig mooie uitzichten bij cadeau. Tijdens mijn reizen in Noorwegen heb ik een aantal routes gedaan. En boy, dat was genieten! Dit zijn de mooiste routes die je in Noorwegen met de trein kunt nemen.

Inhoudsopgave

Over de trein in Noorwegen

Reis per trein door Noorwegen en beleef prachtige landschappen en unieke ervaringen. Of je nu op zoek bent naar adembenemende fjorden, hoge bergtoppen of glooiende heuvels, Noorwegen heeft het allemaal. En wat is er nu mooier dan dit te zien terwijl je heerlijk achterover leunt in een comfortabele trein?

Er zijn verschillende manieren om Noorwegen per trein te verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een comfortabele reis met de beruchte Flåmsbana, ook wel bekend als de mooiste treinreis ter wereld. Deze trein neemt je mee langs adembenemende fjorden, hoge bergtoppen en glooiende heuvels. Of wat dacht je van de Arctic Circle Train, die je meeneemt naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, waar je kunt genieten van het prachtige noorderlicht?

Er zijn ook verschillende manieren om je treinreis te combineren met andere vormen van vervoer, zoals de boot of de bus. Zo kun je bijvoorbeeld de Hurtigruten nemen, een populaire bootroute langs de kust van Noorwegen. Of wat dacht je van de National Tourist Routes, een reeks prachtige autoroutes door het Noorse landschap? Hiermee kun je op een andere manier genieten van het landschap, terwijl je toch nog steeds comfortabel vervoerd wordt.

Ongeacht wat voor soort treinreis je kiest, één ding is zeker: je zult onvergetelijke ervaringen opdoen en prachtige landschappen zien tijdens je reis door Noorwegen. Laat je inspireren door onze aanbevolen treinreizen en begin vandaag nog aan je avontuur.

Noorwegen heeft een goed ontwikkeld netwerk van bekroonde, panoramische spoorlijnen, van Kristiansand in het zuiden tot Bodø, boven de poolcirkel.

Treinen verbinden de belangrijkste steden van Noorwegen, en de meeste lijnen gaan door de hoofdstad Oslo. Het uitgebreide spoorwegnetwerk van Noorwegen verspreidt zich in de vorm van een ruwe ventilator vanuit Oslo, dat ook goed bereikbaar is per trein vanuit de andere Scandinavische hoofdsteden, Stockholm en Kopenhagen.

Tickets voor de trein in Noorwegen

Het is vaak het gemakkelijkste (en goedkoopste) om kaartjes te boeken op de website of app van de treinmaatschappij. Je kunt ook gebruik maken van de reisplanner Entur, die reisvoorstellen geeft voor alle soorten openbaar vervoer in Noorwegen.

Kaartjes zijn ook verkrijgbaar bij machines op de meeste hoofdstations, aan de loketten en aan boord. Let op dat er een toeslag wordt berekend als je je kaartje aan boord koopt, en dat je zitplaats mogelijk al gereserveerd is.

Voor de goedkoopste kaartjes, zoek naar ‘low fare‘ kaartjes. Houd er rekening mee dat de meeste van de goedkoopste kaartjes niet gerestitueerd kunnen worden, dus als je op zoek bent naar flexibiliteit, overweeg dan om een ‘flex kaartje’ te kopen.

1. De Flåm Lijn

Het feit dat het een van de bekendste spoorwegen ter wereld is, ondanks zijn korte duur van ongeveer een uur, zegt veel over de Flåm Lijn en de uitzichten onderweg. Elk jaar worden meer dan een half miljoen reizigers betoverd door de steile reis van het station Myrdal naar het dorp Flåm, gelegen in het meest binnenste deel van de Aurlandsfjord.

De Flåm Lijn heeft prachtige uitzichten bij goed weer. Met indrukwekkende watervallen, rivieren, valleien en bergen is dit stuk voor velen de definitie van Noorse natuur. De Flåm Lijn is een technisch meesterwerk. Door de steile opgang van 0 tot 866 meter boven zeeniveau zijn twee locomotieven nodig – één voorop en één achter de trein – en elke wagon is uitgerust met een speciaal remsysteem.

Flåm biedt het hele jaar door een brede selectie aan activiteiten en milieuvriendelijke fjordtochten. De Flåm Lijn is ook in de winter een grote attractie geworden, wanneer het dienstdoet als skilift.

2. Bergen Lijn

De Bergen Line is misschien wel de populairste prachtige treinreis van Noorwegen – en dat is niet voor niks. De trein reist door prachtig berglandschap van Oslo naar Gol en Geilo, via het Hallingdal-dal naar Finse in de hoge bergen, langs de prachtige Hardangerjøkulen-gletsjer en daalt vervolgens naar de eindbestemming.

De Bergen Line verbindt niet alleen twee van onze belangrijkste steden, Bergen en Oslo, het reist ook door een prachtig dwarsdoorsnede van Noorse landschappen onderweg. Velden, fjorden, bos en bergen zijn allemaal onderdeel van de zeven uur durende rit. Het feit dat het langs het hoogste punt voor een spoorlijn in Noorwegen gaat, is ook interessant.

De Noorse omroep NRK filmde de hele reis en zond het live zonder onderbreking uit, wat leidde tot ‘slow TV’ (ze hebben ook een marathonuitzending van de wereldberoemde Flåm Line in real time uitgezonden). Sindsdien is de reis populair geworden onder toeristen. Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheid om over te stappen op het station Myrdal om de wereldberoemde Flåm Line te ervaren, een reis door sommige van de meest adembenemende natuur van Noorwegen.

3. De Sørland Lijn

Hoewel de acht uur durende reis tussen Oslo en Stavanger misschien niet de wilde reputatie heeft van zijn noordelijke equivalenten, is de Sørland Line nog steeds een aanzienlijk aangenamere en pittoreskere alternatief voor het rijden als je naar het ‘gelukkige zuiden’ gaat.

De trein passeert veel familievriendelijke bestemmingen, waaronder het grootste waterpark van Scandinavië, Bø Sommarland in Telemark, en Kristiansand, bekend als de zomerhoofdstad van het zuiden, met zijn vele mooie stranden en familieattracties zoals de dierentuin en het pretpark van Kristiansand.

Veel mensen zien een spoorlijn langs het water, maar grote delen van de Sørland Line zijn inland gebouwd om bombardementen tijdens de oorlog te vermijden. Het is eigenlijk pas als je Egersund nadert dat je de oceaan kunt zien. Daarvoor zijn voornamelijk dalen en bossen. Vanuit Nelaug loopt er een tak naar Arendal, met prachtige uitzichten onderweg.

De Sørland Line biedt ook gemakkelijk toegang tot het mooie kustlandschap van Zuid-Noorwegen en steden met schattige oude witte houten huizen, waaronder Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord en Egersund.

4. De Røros Lijn

De Røros Line werd in 1877 geopend en is de oudste hoofdlijn van Noorwegen. De vijf uur durende rit verbindt Hamar (één uur met de trein vanuit Oslo) en Trondheim via de prachtige wildernis en de geheimzinnige bossen van Østerdalen voordat het verder gaat naar de unieke, door de UNESCO erkende mijnstad Røros en helemaal naar Støren.

Veel mensen vinden de Røros Line een beetje saai, maar er is eigenlijk genoeg te zien als je de tijd neemt om te kijken. In de enorme bossen – met een beetje geluk – kun je zowel elanden, wolven, lynxen, wolven als beren spotten.

5. Dovre lijn

De Dovre Line is een onvergetelijke manier om van Oslo naar Trondheim te reizen. De zeven uur durende rit door Gudbrandsdalen, Rondane en Dovrefjell, loopt door enkele van de prachtige nationale parken van Noorwegen.

De Dovre Line is een fijne manier om te reizen. Er zijn veel prachtige dingen te zien tijdens de reis langs het Mjøsa-meer en naar Hamar en Lillehammer. Je reist ook langs Eidsvoll, de geboorteplaats van de Noorse grondwet. Hoewel het landschap niet zo dramatisch zal zijn als op onze bekendere spoorlijnen, is er nog steeds genoeg te zien onderweg. De muskusossen zijn een vaak voorkomend gezicht op deze reis en daarom zul je van begin tot eind aan het raam gekluisterd zitten.

Je kunt ook een tussenstop maken in de bergen van Dovrefjell. Doe mee aan een muskusos safari, geniet van een gastronomisch maal in Kongsvold Fjeldstue, een van de meest unieke hotels en restaurants in Noorwegen, gelegen vlakbij station Kongsvoll.

Als je met kinderen reist, wil je de Hunderfossen Family Park in Lillehammer zeker niet missen. Bij station Bjorli kun je overstappen op de bekende Rauma Line.

6. Nordland Lijn

De 729 kilometer lange route tussen Trondheim en Bodø is de langste spoorlijn van Noorwegen. De reis loopt door prachtige en gevarieerde landschappen, van het kenmerkende noordelijke kustlandschap tot kleine binnenlandse steden en hoge bergpassen. Het brengt je zelfs naar de hel! Stap daar af, of op een van de andere stations in Trøndelag, om zalm te vissen of de drie nationale parken in Namdalen te verkennen. Je kunt ook uitstappen in Mosjøen of Mo i Rana als je de prachtige kust van Helgeland wilt verkennen.

“De Nordland Line is 729 kilometer aan ervaringen, geschiedenis en spectaculaire natuur. Veel mensen vermoeden dat de reis saai zal zijn omdat het een reis van elf uur is. In werkelijkheid is dit een van de echte Noorse spoorjuweeltjes,” zegt Jan Helge Østlund.

De Nordland Line is de enige Noorse spoorlijn die de Poolcirkel kruist en je kunt hem het hele jaar door beleven. Je kunt kiezen tussen twee dagelijkse vertrekken vanuit Trondheim en Bodø. De nachttreinreis is door Lonely Planet benoemd tot een van de mooiste ter wereld. Boek je reis op tijd als je een slaapcabine wilt.

7. De Rauma Lijn

De Rauma Lijn wordt wel een van de mooiste en wildste spoorlijnen van Noorwegen genoemd. De 114 kilometer lange route zit vol verrassingen, prachtige uitzichten, hoogteverschillen en is een geweldige rit om te maken.

Vanaf Bjorli en naar beneden naar Åndalsnes zul je enkele van de adembenemende landschappen aan deze kant van Zwitserland ervaren. Naar mijn mening is dit misschien wel het mooiste stukje dat Noorwegen te bieden heeft.

De rit duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Hoogtepunten zijn het Romsdalen-dal, de Trollveggen-rotswand en de unieke Kylling-brug. Als je met de Dovre Line reist, heb je gemakkelijk toegang tot de Rauma Line via station Dombås. De trein heeft de nadruk op toerisme, met panoramische ramen en gidsen in de zomer.

Vanuit het fjorddorp Åndalsnes, ook wel “de hoofdstad van de bergbeklimming” genoemd, kun je de beroemde Romsdalseggen-rugbeklimming maken, skiën of de Noorse Scenic Route Geiranger-Trollstigen beleven.

8. Ofoten Lijn

De Ofoten Line, genoemd “de achtste wonder van de wereld” toen hij voor het eerst werd gebouwd, is de noordelijkste spoorlijn van Noorwegen. Deze oude ijzerorenspoorlijn neemt je mee vanuit Narvik aan de Ofotfjord. De trein glijdt door een prachtig en wild historisch landschap met fantastische uitzichten op de fjord, ruige bergtoppen en stroomende watervallen. De reis naar de Zweedse grens duurt ongeveer een uur en je kunt verder naar het zuiden reizen door Zweden naar Stockholm of andere bestemmingen in Europa.

Het is niet alleen het landschap dat adembenemend is. Sporen van de navvies (rallare in het Noors) die aan het einde van de 1800s aan de spoorlijn werkten, vormen een fascinerende achtergrond voor de reis. Er zijn ook overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog – veel van de gevechten tijdens de Slag om Narvik vonden plaats in de buurt van de spoorlijn, die de exportroute was voor de grootste en belangrijkste ijzerorendepots van Europa.

Steigerend bij station Katterat, omgeven door schattige rode gebouwen, en hike terug naar Rombaksbotn aan de fjord, langs de prachtige oude navvyweg Rallarvegen. In de zomer zijn er rondleidingen en rib-transport terug naar Narvik beschikbaar. Als je van skiën houdt, is het Narvikfjellet skigebied open tot mei en in de zomer brengt een gondel je naar de top van de berg om van het geweldige uitzicht op de fjord te genieten.

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.