De tuinen van Marrakech: Dit zijn de aller mooiste

De kleurrijke en bijzondere tuinen die in Marrakech te vinden zijn brengen een totaal andere vibe naar deze unieke bestemming in Marokko. De ene is makkelijker te vinden (of veel bekender) dan de andere. Tijdens mijn bezoek aan Marrakech heb ik een aantal van de mooiste tuinen opgezocht en nu deel ik mijn favorieten met je.

Behalve de Soukh, sluip door en kruip door straatjes en unieke bezienswaardigheden heeft Marrakech nog iets unieks: Prachtige stadstuinen in allerlei soorten en maten. Ik neem je mee langs mijn favoriete tuinen in Marrakech.

We love it! Marrakech is een heerlijke stad op nog geen vier uur vliegen waarbij je het gevoel hebt in een compleet andere wereld te zijn. En ik ben fan!

Al na de eerste minuten in deze stad was ik verkocht! De geweldige restaurants (lees hier mijn suggesties voor de leukste restaurants in Marrakech) en authentieke Riads om de nacht door te brengen (lees mijn tips voor de leukste hotels) is dit een stad die ongelooflijk veel ontdekkingen biedt. Een weekendje is bij lange na niet genoeg om alle geheimen van de stad te ontdekken.

En hoewel die markten, soukhs en natuurlijk het grote Djema el Fna plein dé bekende highlights van Marrakech zijn, is er nog iets wat je als liefhebber zeker niet mag missen: De vele tuinen van Marrakech.


Jouw vakantie naar Marrakech boeken?

→  Bekijk de stedentrips naar Marrakech bij TUI
→  De leukste plekken om te overnachten in Marrakech

Tuinen van Marrakech

Marrakech herbergt tal van weelderige, perfect verzorgde tuinen die zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers een rustpunt bieden in de drukte van de stad. Sommigen liggen midden in de oude Medina en zijn verstopt achter een grote muur terwijl andere tuinen aan de rand van de stad liggen. Dit zijn een aantal van de mooiste tuinen van Marrakech.

Le Jardin Secret

Midden in de medina ligt Le Jardin Secret, een complex dat al heel lang in de stad te vinden is. Deze tuin is een mooi voorbeeld van een typisch islamitische tuin.

Vooral vanaf de uitkijktoren ontdek je de strenge geometrische regels die aan een islamitische tuin verbonden zijn. De tuin is namelijk tot in perfectie een vierhoek.

De tuin hoorde vroeger bij het huis van Al-Hajj Muhammad Loukrissi, die er met zijn drie vrouwen en vele kinderen woonde tot zijn dood in 1934. Na zijn overlijden raakte de tuin in verval maar sinds 2008 is het gekocht door een stichting en helemaal in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Je kunt je makkelijk een paar uur vermaken in deze tuin, die in het hart van de Medina ligt. Een ticket kost 70 dirham.

Adres: 121 Rue Mouassine

Jardin Majorelle

De Majorelle Tuinen zijn zonder twijfel de meest bekende en iconische tuinen van Marrakech. In tegenstelling tot andere tuinen ligt het complex van Majorelle buiten de Medina.

De bekende ontwerper Yves Saint Laurent ligt hier begraven en de tuinen en zijn voormalig huis zijn daardoor een enorme publiekstrekker in Marrakech geworden.

De tuinen waren oorspronkelijk eigendom van de schilder Jacques Majorelle, maar werden verlaten voordat Saint Laurent en Pierre Bergé het land kochten en de tuinen nieuw leven inbliezen.

Tegenwoordig kunnen bezoekers wandelen tussen de planten uit vijf continenten en het art-deco Majorelle blauwe huis bewonderen en een kop koffie doen in het bijzondere cafetaria. Een aanrader van niveau!

Een ticket kost 30 dirham.

Adres: Rue Yves St Laurent

Jardin Agdal

Dit park, dat in de 12e eeuw onder de Almohad dynastie werd ontworpen, ten zuiden van het Bab El-Makhzen paleis, herbergt olijf-, granaatappel- en sinaasappelbomen die worden geïrrigeerd door twee historische reservoirs, die ooit werden gebruikt om Marokkaanse soldaten te leren zwemmen. Ga op het terras van het paviljoen staan voor een prachtig uitzicht op het Atlasgebergte.

Gratis toegankelijk

Adres: Avenue Bab Jdid

La Mamounia

Een van de meest luxe en mooie hotels van Marrakech is het 5-***** La Mamounia. Behalve bizar luxe kamers, ontelbaar veel voorzieningen en uitstekende service heeft het hotel ook een prachtige tuin.

Ook als je geen kamer boekt in dit hotel kun je een bezoek brengen aan de tuinen. Reserveer een plek in het restaurant of in de bar en je hebt alle tijd en vrijheid om er ook een wandeling door dit tuinencomplex aan toe te voegen.

Wandel door eindeloze olijf- en sinaasappelbomen, jacaranda’s en rozenstruiken: een heerlijke mix van oproerige bosjes en zorgvuldig aangelegde steegjes tegen een achtergrond van het Atlasgebergte, de Koutoubia Moskee en de daken van de medina.

Alleen toegankelijk voor hotelgasten of gasten die een reservering hebben in restaurant.

Adres: Avenue Bab Jdid

Jardin Menara

Dit tuinencomplex is een plaatselijke favoriet met zijn paviljoen met groen dak. Een ultiem plekje van authentiek groen in een verder zo drukke stad.

Je hebt hier een waanzinnig uitzicht op de Atlas bij helder weer en zeker in de wintermaanden en het voorjaar is dit tuinencomplex prachtig in kleur. De perfecte plek voor een romantische wandeling.

Gratis toegankelijk

Adres: Avenue de la Ménara

Jardin Koutoubia

Omringd door de beroemde Koutoubia Moskee, maar ook door de nationale bibliotheek, zijn de Koutoubia tuinen een kleine oase van rust te midden van de drukte van de stad.

De Koutoubia tuinen zijn bloementuinen waar een ongelooflijke verscheidenheid aan bloemen zoals rozen of sinaasappelbomen. Je kunt heerlijk zitten in de schaduw en genieten van de vele vogels die in de tuin te vinden zijn.

Vooral rond zonsondergang is het in deze tuinen prachtig. De ‘Golden Hour’ zorgt namelijk voor een extra laag van unieke schoonheid. Zeker een aanrader voor wie een prachtige tuin in het oude centrum van Marrakech zoekt!

Gratis toegankelijk

Adres: Ave Mohammed V

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.