Een auto huren in IJsland: 8 essentiële tips

Een huurauto is niet te missen tijdens een reis door IJsland. Ik deel acht essentiële tips die je absoluut moet lezen voor je een auto gaat huren in IJsland.

Inhoudsopgave

Essentiele zaken over het huren van een auto in IJsland

Zit je over een reis of vakantie naar IJsland na te denken? Doen! Een super keuze en idee. De ongerepte schoonheid van dit unieke land zal je overweldigen en garant staan voor een van de mooiste bestemmingen die je ooit gezien hebt. Beloofd!

Maar hoe ga je jezelf verplaatsen? Het antwoord is eigenlijk best simpel: Er rijden geen treinen en een busnetwerk buiten de stadsbussen van Reykjavik en een heel simpel netwerk van streekbussen nagenoeg onbestaand. En dus blijft er een auto over. En die huur je het liefste gewoon zelf, zodat je volledige vrijheid hebt om dit enorme land (van meer dan 100.000 vierkante kilometer(!) te ontdekken.

Een huurauto op IJsland geeft namelijk maximale flexibiliteit en vrijheid en die heb je tijdens een reis hier ook wel nodig. De ene dag is de andere niet en door volledig zelf de regie te houden kun je het maximale uit je trip halen!

Op deze pagina deel ik de belangrijkste zaken die je moet weten voor je een auto gaat huren op IJsland. Onder andere waar je de beste deals kunt vinden (want een auto huren op IJsland kan behoorlijk prijzig worden), wat voor auto je nodig hebt (IJsland is géén Duitsland met strakke autobahnen) en meer wat je moet weten. Doe er je voordeel mee!

Dit zijn de beste tips die je zeker nodig hebt bij het huren van een auto op IJsland!


Offer title

→  No follow link 1
→  No follow link 2

1. Denk vooruit als je een auto gaat huren in IJsland

Elk jaar komen er meer toeristen naar het “Land van IJs”. Het aantal toeristen stijgt al jaren gestaag. Hoewel er veel autoverhuurbedrijven zijn in IJsland, loont het echt om vroeg te boeken. De beste deals zijn namelijk vroeg uitverkocht.

Het huren van een auto op IJsland is per definitie duur. Auto’s zijn duur en de brandstof is duur. Toch ontkom je niet aan een auto en zijn de kosten voor je transport (na een biertje) misschien wel de meest intense kosten voor je reis door IJsland.

In de regel ben je ongeveer €50-€70 per dag kwijt voor een kleine huurauto. Wil je een grotere auto (of ga je richting een 4X4), reken dan op een prijs die zomaar richting de €150-€180 per dag kan liggen. Niet goedkoop, dus.

Wat werkt is op tijd boeken en veel vergelijken. Gebruik de website van grote bekende autoverhuurders maar pak er ook zeker partijen als SunnyCars of Rentalcars bij.

OPMERKING: Je moet minstens 21 jaar oud zijn om een auto te kunnen huren op IJsland! Je hebt als Europeaan geen internationaal rijbewijs nodig want je EU rijbewjs wordt in IJsland gewoon erkend. Helaas werkt de truc van het voorkomen van de ‘Young Driver Fee’ niet in IJsland.

BONUS TIP: De meeste autoverhuurders zijn te vinden op de luchthaven van Keflavik (daar waar jij hoogstwaarschijnlijk aankomt). Dus het is heel logisch dat je daar ook je auto oppikt. Kies bij het zoeken naar een huurauto dus niet voor de luchthaven van Reykjavik (dat is een hele kleine luchthaven in het centrum van Reykjavik) maar selecteer ‘Keflavik (code “KEF”).

2. Let op je snelheid

Met zo’n uitgestrekt land en weinig andere weggebruikers is het natuurlijk heel aantrekkelijk om het gas flink in te trappen. Maar let op: IJslanders houden niet van toeristen die te hard rijden en er zijn inmiddels flink wat flitsers te vinden.

Flitser IJsland BordEen flitser wordt trouwens met borden aangeduid (net als in Italië). Let dus extra op als je dit bord ziet (dat ook in het zwart kan zijn).

Boetes in IJsland zijn trouwens sowieso niet mis. Rood rood rijden? Kost je 50.000 ISK (€330) en 20 kilometer te snel? Dan mag je 80.000 ISK (€500) aftikken. Niet fijn, vooral niet omdat deze boetes niet direct in je inbox ploffen maar meestal pas een paar weken na je reis. Een heel vervelende souvenir die je liever niet meeneemt. Benieuwd naar het menu? De IJslandse politie heeft een handig overzicht van alle overtredingen en de bijbehorende bedragen.

Hou je dus aan de verkeersregels, de IJslandse politie is streng en schrijft snel een bon uit.

3. Neem die extra verzekering!

IJsland is ruig! Daarover bestaat geen twijfel. En hoe voorzicht je ook rijdt, tijdens je reis door IJsland is kleine of grotere schade bijna niet te vermijden. Als je dus een leuke auto gevonden hebt om te huren, blijf dan niet te lang twijfelen over de verzekering. Deze heb je echt nodig.

Hieronder een aantal tips om de kosten van de autohuurverzekering in IJsland een paar stappen te verlagen:

  • Je bent altijd WA verzekerd bij het huren van een auto. De zogenaamde ‘Liability Insurance’ is namelijk verplicht en zit al inbegrepen bij de huurkosten. Laat je door slinkse medewerkers niets anders aanpraten.
  • Het loont overigens wel om te checken of jouw verzekering niet ook wordt aangeboden door je CreditCard. Veel duurdere creditcards bieden namelijk een uitgebreid en goed pakket aan autohuurverzekeringen aan.
  • Check of jouw eigen autoverzekering ook gehuurde autos dekt. Soms wel, en dat kan je flink wat geld schelen.
  • Je bent niet verplicht om de verzekering bij de autoverhuurder af te nemen. Bonzah en Allianz bieden hele aantrekkelijke verzekeringspakketten aan die soms al beginnen bij €4 per dag (in plaats van de €22 per dag die soms normaal is).

De wegen op IJsland

De wegen op IJsland zijn okay. De ringweg loopt rondom het eiland en is van goede kwaliteit en geasfalteerd. Maar zo snel je van de ringweg af gaat, veranderen de wegen en is het soms niet meer dan een gravel paadje. En dat is precies waar je de schade rijdt.

Hier zijn een paar simpele tips voor veilig rijden op grindwegen in IJsland:

  • Probeer je snelheid laag genoeg te houden zodat je geen stenen naar de zijkanten van je eigen auto gooit.
  • Als je achter een andere auto rijdt, houd dan voldoende afstand van de auto voor je zodat de stenen die met hun achterbanden worden gegooid, je motorkap of voorruit niet bereiken.
  • Je kunt ook kiezen voor diefstalverzekering voor je auto in IJsland, maar om eerlijk te zijn is IJsland een zeer veilig land en hebben de meeste auto’s GPS-trackers. Diefstallen zijn zeldzaam, als ze al voorkomen. Het is aan jou of je de diefstalverzekering wilt nemen, dat is prima, ik heb alleen de feiten voor je op een rijtje gezet.

PRO TIP: Dit geldt voor elk land waar je besluit een auto te huren, maar ik raad het ten zeerste aan en ik doe het altijd zelf – maak foto’s van je auto voordat je de sleutel krijgt. Elke kleine kras die niet in het protocol was opgenomen, kan later tegen je gebruikt worden.

4. Check je gratis aantal kilometers (vóór je boekt)

Vergeet niet dat sommige autoverhuurders een kilometerbeperking opleggen. Dit kan echt onhandig zijn als je veel afstanden gaat maken. Door voor elke kilometer nog een extra bedrag te moeten afrekenen kan jouw autohuur op IJsland namelijk flink duurder worden. Check dus vooraf altijd of je een auto met onbeperkte kilometers huurt (of dat jouw planning aansluit bij het maximaal aantal kilometers).

PRO TIP: Veel autoverhuurders bieden 2 soorten verhuur aan: beperkte kilometers of onbeperkte kilometers. Meestal is het verschil in tarief tussen de twee klein en komt het overeen met het verschil dat je zou betalen als je 10 km extra zou reizen. Ik zou dus zeggen om voor de onbeperkte optie te gaan, tenzij de limiet ergens op 250-300 km per dag ligt of als je precies weet hoeveel km je gaat rijden.

5. Let onderweg goed op wilde dieren

In IJsland lopen veel schapen vrij rond in het warme seizoen. Als je de Golden Circle verlaat, zul je waarschijnlijk meer schapen dan mensen tegenkomen! Ze zijn vrij om waar dan ook te grazen en dat betekent dat ze soms (lees: vaak!) de weg oversteken.

Elke keer als je schapen in de buurt ziet, raad ik je aan om langzamer te rijden en extra op te letten. Een boze ram kan schade aanbrengen aan je IJslandse auto, of, zoals de verhalen gaan, mensen hebben auto’s omver gegooid met de wielen omhoog om schapen te vermijden.

Hetzelfde geldt voor paarden (die soms over wegen naar weiden worden verplaatst) en zelfs vogels die laag vliegen.

6. Hou rekening met snelle weersveranderingen

Laten we het onder ogen zien – IJsland heeft zeer specifieke weersomstandigheden. Het kan zonnig zijn, en de volgende minuut hard regenen, waardoor alles glad wordt. Laat staan dat je je auto in IJsland in helder weer kunt rijden en na een paar bochten gewoon wakker kunt worden in een dikke laag mist!

Houd in gedachten dat de veiligste manier om de weersomstandigheden in IJsland aan te pakken is om je snelheid aan te passen aan het huidige weer. Soms zul je misschien zelfs een paar minuten moeten wachten, totdat de zichtbaarheid terugkomt of de wind snelheid afneemt.

7. Stop niet midden op de weg om foto’s te maken

IJsland zit vol met prachtige plekken die je smeken om te stoppen en een foto te maken. En hoewel het echt heel verleidelijk is om dan ook maar een foto te maken, doe het alsjeblieft niet midden op de weg.

Als je stopt, stop dan op een plek waar je weet dat je het verkeer niet blokkeert. Er zijn genoeg zijwegen en parkeerplaatsen. Ik heb veel toeristen gezien die meer of minder in het midden van de weg stoppen en nonchalant hun deuren openen om foto’s te maken. Het is behoorlijk gevaarlijk, vooral omdat de wegen soms smal zijn.

8. Plan je tankbeurten

Omdat IJsland zo uitgestrekt is, rij je soms hele lange stukken zonder een tankstation tegen te komen. Plan je tankbeurten daarom om te voorkomen dat je zonder brandstof komt te staan in de wildernis. Zeker als je het binnenland in gaat is het geen gegeven dat er brandstof aanwezig is.

Daarnaast is benzine duur in IJsland. Door online de prijzen te vergelijken en hier je planning op af te stemmen kun je zorgen dat je altijd tankt bij de goedkoopste tankstations. En dat gaat je véél geld schelen.

PRO TIP: Over tankstations gesproken – als bonus moet je weten dat de meeste tankstations in IJsland een gratis self-carwash hebben! Het is vrij goed georganiseerd en het loont de moeite om je auto om de paar dagen schoon te maken. De wegen en het weer in IJsland eisen hun tol van de buitenkant van de auto’s.

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.