Zo betaal je geen Young Driver Fee

Een auto huren is in veel gevallen onderdeel van je vakantie. Highway1 in de USA rijden is lastig zonder auto, en zo zijn er nog heel veel andere redenen waarom je een huurauto nodig hebt.

Maar… Als je 25 jaar of jonger bent, dan kom je vaak voor een vervelend verrassing te staan: Voor elke dag dat je de auto huurt, plakt de verhuurder er een toeslag bovenop. En die kan oplopen tot €35 per dag.

Er is een manier om die Young Driver Fee niet te hoeven betalen. In deze post leg ik uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Een auto huren als 'jonkie'

Een auto huren als je nog geen 25 bent is altijd een hoop gezeur. Soms mag het, soms helemaal niet en vaak zitten er allerlei extra regeltjes aan vast. Extra kosten (de befaamde Young Driver Fee’s) of beperkingen in het type auto dat je mag huren (zeg maar dag tegen die Mustang Cabrio!).

De minimale leeftijd om een auto te huren is per land verschillend. In de Verenigde Staten is dat 21 en in Europa is dat soms 20 maar soms ook 25. Meestal moet je ook minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van je rijbewijs.

Wat is een Young Driver Fee?

Als je een autoverhuurder hebt gevonden die een auto aan je mee wil geven terwijl je nog geen 25 bent, dan begint de pret pas. Volgens de regels voldoe je immers aan de voorwaarden voor het huren van een auto maar dan verschijnt dat extra regeltje: ‘Jonge bestuurder toeslag’. Een extra prijskaartje voor het feit dat je onder de 25 bent. Een soort boete voor jong zijn, en misschien valt er wat voor te zeggen.

De young driver fee is er bij elke verhuurder en je komt er eigenlijk niet onderuit (hoewel ik een hele goede tip voor je heb, lees verder!). De fee is er omdat jonge bestuurders meer schade rijden en het risico op schade voor de verhuurder dus groter is. Ongetwijfeld komt deze data van de verzekeraars en kun je hoog of laag springen maar zal je ‘m toch moeten betalen. Autoverhuurders zijn hierin namelijk totaal niet flexibel.

Verwar de Young Driver Fee trouwens niet met de ‘extra bestuurder toeslag’ die verhuurders ook vaak rekenen wanneer een andere persoon dan de hoofdhuurder wil rijden. De kosten hiervoor zijn niet hoog (tussen de €2 en €5 per dag) maar deze toeslag heeft niets met de jonge bestuurder toeslag te maken!

Hoe hoog is de Young Driver Fee?

De hoogte van de Young Drive Fee is verschillend per regio, verhuurder en het type auto dat je huurt. In Europa zijn er grote verschillen in de hoogte van de Young Driver Fee.

Zo betaal je bij Hertz in Portugal een tientje per dag terwijl je in Italië ruim €35 per dag mag aftikken. Tussen de verhuurbedrijven zitten ook verschillen, al zijn die niet heel groot. In de Verenigde Staten liggen de prijzen dicht bij elkaar. Daar ben je tussen de $25 en $35 per dag kwijt als je een auto huurt terwijl je onder de 26 bent.

Hoewel een tientje per dag niet als veel klinkt, kan het prijskaartje bij een Young Driver behoorlijk oplopen. Als je een rondreis door de USA maakt en 15 dagen op pad bent, dan komt er zomaar tussen de $350 en $500 (als je pech hebt) bovenop je autohuur komen. En voor $500 kun je wel andere leuke dingen doen!

 

Zo betaal je geen young driver fee

Let op: Deze oplossing werkt alleen bij autohuur in de USA en niet bij alle verhuurders. Vergelijk dus altijd of het niet goedkoper is om de Young Driver fee gewoon te betalen (bij een goedkopere verhuurder)

In de reiswereld stikt het van de partnerprogramma’s waar van alles te halen is. Als KLM Flying Blue lid krijg je bijvoorbeeld Hertz Gold (waar je niet bijster veel mee kunt overigens).

En zo zijn er heel veel andere programma’s waar je lid van kunt worden en waardoor je extra’s kunt claimen. Om onder de Young Driver Fee uit te komen moet je lid worden van de USAA: De US Army Automobile Association; zeg maar de ANWB voor Amerikaanse Militairen.

Maar ik ben geen militair!

Dat is geen probleem. Het volledige pakket aan services van de USAA is niet beschikbaar voor mensen die niet in aanmerking komen voor hun volledige lidmaatschap (ik en jij). Maar lid worden van de USAA kan altijd, is gratis en zo geregeld. Als ‘non resident non military member’ heb je toegang tot het meest beperkte lidmaatschap.

Maar ook voor leden die alleen het meest beperkte aanbod aan voordelen hebben een aantal leuke extra’s tot hun beschikking. Eentje daarvan is een uitzonderlijk gunstige regeling bij het huren van een auto. Je betaald dankzij je USAA ‘membership’ namelijk geen Young Driver Fee, maar ook geen ‘extra driver fee’ (Want die kan ook oplopen tot $10 per dag).

Zo regel je je USAA lidmaatschap en autohuur

Lid worden van de USAA is vrij simpel en straightforward. Via hun website meld je je aan als nieuw lid. In mijn ervaring werkt het goed om even te bellen met hun Amerikaanse nummer. Als je echt cheapo wil gaan dan gebruik je Skype om voor 1 cent per minuut naar hun nummer te bellen. De medewerkers in de Verenigde Staten zullen je een aantal vragen stellen, waar je overal nee op zult antwoorden (Ben je Amerikaans? Heb je ooit in de US Army gezeten? Familie in de Army?). En daarna zullen ze je verwelkomen als lid.

Je ontvangt dan alle informatie in de mailbox waaronder een login en een wachtwoord. Op de USAA website kun je alle informatie terugvinden. Waar jij naar op zoek bent is de CDP, de speciale code die je bij het huren van je auto kunt invoeren zodat de verhuurder weet via welke partner je komt.

Een paar belangrijke dingen:

  • Zorg dat je op de hoogte bent van je benefits. In mijn ervaring zijn medewerkers bij de counters niet altijd even goed op de hoogte van alle speciale regels en voordelen.
  • Print jouw USAA membership informatie uit en heb deze paraat als hierom gevraagd wordt.
  • Als om Military ID gevraagd wordt, geef dan aan dat de benefits waar je om vraagt ook gelden voor non military members (en laat je USAA membership zien).
  • Vergeet niet je medehuurder ook USAA lid te laten worden als jullie samen onder de 25 zijn en beide gebruik willen maken van dit voordeel.
Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.