Unieke ervaring in Senegal: Overnachten in de woestijn

Een van de meest bijzondere ervaringen tijdens mijn reis in Senegal was misschien wel het bezoek aan een van de uitlopers van de Sahara in het noorden van het land. En het bleef gelukkig niet alleen bij een bezoek want ik mocht een nacht overnachten in ‘Camp du Desert‘, een eco-lodge midden in de woestijn. Het was magisch en super leuk. Als je een reis door Senegal maakt en de tijd en ruimte hebt, kan ik een nacht in de woestijn zeker aanraden!

Kamperen in de woestijn

In Senegal is een enorme verscheidenheid aan natuurschoon te vinden. Van de drukke stad in Dakar tot de prachtige stranden van Saly, de unieke delta van Saloum en tot de hooglanden in het oosten. En dan is er natuurlijk de woestijn, want in het noorden van Senegal zijn flinke uitlopers van de Sahara te vinden. In een van deze uitlopers, op zo’n uurtje rijden van Saint Louis ligt Lompoul, een klein stoffig dorpje waar de poort tot de Sahara ligt.

Na een tocht vanuit de prachtige koloniale stad Saint Louis werden we gedropt in Lompoul waar we even moesten wachten op de 4X4 truck die ons naar de eco-lodge zou brengen. Ik zag in een winkeltje aan de overkant een koelkast van Efes en had wel zin in een koud biertje. Helaas, alleen cola. Ook goed en voor 130 CFA (zo’n €0,25) had ik een koud cola’tje in de handen. Het was behoorlijk warm die dag dus die ging er wel goed in.

De rit met de 4X4 is geweldig en brengt je dwars door de natuur. Het is echt super mooi en bij elke meter richting de woestijn kreeg ik meer zin in deze unieke overnachting in de woestijn. Bij aankomst in de eco-lodge van Lompoul zie je pas hoe uniek het woestijnlandschap is.

Traditionele tenten tussen de zandheuvels

Het kamp ligt aan de voet van een hoge zandheuvel en bestaat uit ongeveer 30 traditionele tenten die in lange rijen naast elkaar geplaatst zijn. Hier en daar is wat groen te vinden en er liepen ook een paar kamelen rond. De tenten zijn aan de binnenkant voorzien van houten bedden met een klamboe eromheen. Verder is er een nachttafeltje beschikbaar.

Ik heb ooit eerder in de woestijn overnacht, in de Wadi Rum van Jordanië (echt een aanrader!) en op basis van die ervaring had ik er serieus rekening mee gehouden dat er geen sanitair zou zijn (In Jordanië waren er twee dixies). In de eco-lodge was gewoon een fancy privé WC beschikbaar, net als een douche. Een beetje creatief aangelegd maar het werkte meer dan uitstekend!

Chillen in de hangmat

Ik ben uiteraard de heuvel opgeklommen om een beter uitzicht te hebben. Vanaf hier kun je kilometers ver kijken en strekt de eindeloze woestijn zich voor je uit. Naar beneden kun je lopen, maar als je de moeite hebt genomen om een surfplank mee naar boven te tillen dan kan dat ook op een hippere manier!

Met een prima tent om in te overnachten tot mijn beschikking was het tijd om even lekker te gaan relaxen. In de eco-lodge is een ’terras’ beschikbaar met relaxte stoelen om te chillen en te genieten van het waanzinnige uitzicht. Er zijn ook hangmatten onder de bomen om heerlijk in weg te zakken. Er is een bar aanwezig waar drankjes, cocktails, nootjes en pinda’s te krijgen zijn.

Sterrenhemel

Op een gegeven moment begon het te schemeren en in die schemering van een ultiem golden hour begon het avondprogramma. Een groep artiesten met djembe’s die flink geluid produceerden en onze groep 1,5 uur lang hebben vermaakt met lokale muziek en dans. Daarna begon de pret pas echt!

Als onderdeel van je overnachting in de woestijn van Senegal is ook het diner inbegrepen. En dat diner is een lokaal gerecht uit de regio. Rijst, kip, lam met een uienspread en verse groenten smaakten erg lekker en worden geserveerd in een grote groepstent waar je aan grote ronde tafels eet. Gezellig, knus en authentiek. Een aanrader. En als je in ’t donker dan uit de groepstent stapt, is het buiten super donker en komt het enige licht van de maan en de sterren. Onder het sterrendak lopen is adembenemend en een geweldige ervaring!

Hoewel het die dag behoorlijk warm was geweest (richting de 35 graden), had ik hier helemaal geen last van. De woestijn koelt stevig af waardoor het ’s avonds een hele aangename temperatuur was. Niet koud maar absoluut niet plakkerig heet. Ook de tent was niet te heet. Er is licht in de tent maar geen stopcontact. Als je dus je telefoon wil opladen, doe je er goed aan een powerbank mee te nemen.

Unieke excursie

Na een meer dan prima nacht begon de volgende dag zonder zon. Het was een beetje bewolkt dus ik kan niet vertellen of de tent in de zon snel opwarmt. Ik denk het niet, want er zijn meerdere lagen over elkaar gespannen. Het ontbijt was prima. Basic maar vers en met meer dan voldoende keuze. Vers fruit, sap, brood, dips en wat yoghurt. Niet echt lokaal, wel lekker.

Helaas was dit ook het einde van deze unieke ervaring in de woestijn van Senegal. Een unieke nacht in een hele comfortabele tent, verlicht door alleen de sterren en de maan en opgeleukt door uitstekend eten, drankjes en een prima entertainmentprogrogramma. Ja, als je een bijzondere ervaring in Senegal zoekt, dan is deze overnachting in de woestijn van Lompoul er zéker eentje!

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.