Dit is waarom je een vakantie naar Senegal wil boeken

Senegal, waarschijnlijk heb je nog nooit nagedacht over een vakantie naar dit  West-Afrikaanse land… Toch kun je hier echt een hele fijne vakantie vol unieke momenten vieren. Ik ben er geweest en heb het hele land doorgereisd en een geweldige tijd gehad. Lees hier verder waarom een vakantie in Senegal dus een uitstekend idee is!

Inhoudsopgave

Tropische stranden, prachtige natuur, lieve mensen en een echte 'Africa Experience'. Senegal is fan-tas-tisch!

Ik kan me goed voorstellen dat het boeken van Senegal een beetje als een drempel voelt. Het is tenslotte écht wel een stapje verder uit de gemiddelde comfort-zone dan Portugal, de Griekse eilanden of een bestemming als Egypte of Kaapverdië (dat bij vlagen als Spanje aanvoelt). Toch kan ik Senegal als vakantie-bestemming absoluut aanraden.

Het land is namelijk super veelzijdig en heeft heel veel verschillende kanten om te ontdekken, is heerlijk warm (óók in de winter), ligt een stuk dichterbij dan Azië of het Caribisch gebied en heeft een aantal prachtige hotels en resorts. Daarnaast is Senegal behoorlijk goedkoop in vergelijking met andere winterzonbestemmingen én is er een stuk meer te doen dan in bijvoorbeeld Kaapverdië.

Niet zelf bedacht

Het toerisme heeft de afgelopen tien jaar een stevige groei doorgemaakt en vanwege de opening van het luxe 5-****** RIU Baobab Hotel had ik de kans dit unieke land te bezoeken. Zelf had ik voordat ik een bezoek bracht aan Senegal namelijk ook niet gedacht dat ik er ooit nog zou komen. Ik was ooit al eens in Gambia geweest en had verwacht dat Senegal vooral veel van hetzelfde zou zijn. Toch is Senegal wel echt anders.

Mijn oordeel: Senegal is een geweldige vakantiebestemming voor de íets ervarener reiziger die prachtige stranden en warmte zoekt maar ook geniet van de kleurrijke en vrolijke lokale bevolking en niet bang is om af en toe met de neus op de feiten gedrukt te worden en enige streetwise skills heeft.

Jouw vakantie naar Senegal boeken?

→  Bekijk de vakanties naar Senegal bij TUI
→  De leukste plekken om te overnachten in Senegal

1. Things to know

Algemene informatie

Het meest westelijke puntje van het Afrikaanse vaste-continent is ongeveer de plek waar Dakar ligt, de hoofdstad van Senegal. Het is lang een Franse kolonie geweest en speelt tegenwoordig een belangrijke economische en politieke rol in het hele westelijke deel van Afrika.

Senegal is vrij vlak, heeft een lange kustlijn met prachtige, onbebouwde stranden en biedt unieke natuurgebieden. Van de Saloum Delta waar je in een mangrove terecht komt tot de noordelijke regio waar uitlopers van de Sahara een heel ander beeld tonen en van de drukte van wereldstad Dakar tot eco-lodges in het oosten. Senegal is een veelzijdige reis-bestemmingen die vrijwel alle reizigers veel te bieden heeft.

1.1 Hoe kom je in Senegal?

De makkelijkste manier om naar Senegal te reizen is met TUI die wekelijks vanaf Amsterdam, Brussel en Dusseldorf naar Dakar vliegt. Anders kun je via Parijs met Air France of via Lissabon met TAP naar Blaise Diagne International Airport reizen. En vanaf daar gaat ’t allemaal vrij gemakelijk: Het wegennetwerk van Senegal is goed en taxi’s en bussen rijden goedkoop en vaak. En in alle eerlijkheid zou je ook prima met een huurauto op pad kunnen. Als je een beetje een geoefende rijder bent, is rijden in Senegal echt geen probleem.

1.2 Is het er duur?

Ik vond Senegal helemaal niet duur. Niet gek natuurlijk ook: Het is een ontwikkelingsland met een prijsniveau dat flink lager ligt dan je thuis gewend bent. Op de toeristische plekken zijn de prijzen vergelijkbaar met die in Portugal. Goedkoop naar Europese maatstaven maar onbetaalbaar voor de locals.

Ga je dan buiten de toeristische gebieden op pad, dan zul je merken dat dingen erg goedkoop zijn. En dat is inclusief de toeristentax: Dingen zonder prijskaartje zijn voor locals altijd goedkoper dan voor ’toubabs’ (toeristen). Prima, ik kan het missen en het is goed besteed.

1.3 Is het veilig?

Ik heb Senegal als veilig en relaxt ervaren. Ik merk dat mensen, zeker wanneer er commercie in het spel is, soms opdringerig en bij vlagen zelfs vervelend kunnen zijn en dat doet af aan de vibe. Een helder ‘nee’ is vaak voldoende. Verder zijn de locals goedlachs, vriendelijk, maken ze graag een praatje en zijn ze trots op hun land en vertellen ze er met veel passie over.

In horeca, tankstations, vliegvelden en op andere plekken merkte ik dat het concept service niet altijd even helder is, maar het is altijd oprecht en vriendelijk. ‘Onbewust onbekwaam‘, zullen we maar zeggen. En dat is prima!

1.4 Waar boeken?

Een reis naar Senegal boek je bij verschillende reisaanbieders. De grote en bekende touroperators hebben allemaal Senegal in hun reisaanbod zitten maar beperken zich in de regel wel tot de wat simpeler zonvakanties. Als je een rondreis door Senegal wil maken dan zijn er verschillende rondreis specialisten die maatwerk aanbieden. TUI heeft ook een aantal individuele rondreizen in hun aanbod zitten, al dan niet in combinatie met Gambia.

→ Bekijk de rondreizen naar Senegal bij TUI

Lees ook
Ilê de Gorée. een prachtig uitstapje met een luguber verhaal.
Unieke excursie in Senegal: Slapen in de woestijn.

2. Daarom een vakantie naar Senegal

Zoals ik al eerder schreef is Senegal bij veel mensen niet het eerste land waar ze aan denken als ze op zoek zijn naar een leuke zonvakantie. Vaak kiezen mensen toch voor bekendere alternatieven. Echt zonde, want Senegal is prachtig en absoluut het overwegen waard!

Daarom een aantal redenen waarom jij zeker moet overwegen om je 8 of 15-daagse vakantie in Senegal door te brengen!

2.1 Tropische stranden

Een van de dingen die iedereen graag opzoekt tijdens z’n vakantie is natuurlijk het strand. Senegal ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft kilometers aan prachtige stranden beschikbaar. De stranden zijn lang en breed en hebben meestal witgoud zand. Langs de stranden staan de wilde palmen te wuiven en hier en daar is een strandtentje geopend.

De stranden in Senegal doen niet onder voor de stranden die je in Azië kunt vinden. Minstens net zo mooi maar veel dichter bij huis!

In het toeristischer Saly zitten meerdere strandzaakjes bij elkaar in de buurt en is een heel gezellig toeristisch centrum ontstaan. Geen schreeuwerige restaurants met TL lampen of ‘Friet van Piet’ maar gezellige, hippe en instagramwaardige beach clubs en restaurants waar je prima kunt eten en drinken voor relatief weinig geld.

2.2 Heerlijk weer

Het hele jaar door is het heerlijk weer in Senegal. Dat maakt het land de perfecte bestemming voor een warme zonvakantie. Als je in de winter gaat dan zullen temperaturen zelden onder de 25 graden zakken en is het aan de kust ’s avonds ook nog heerlijk warm en zwoel. Ga je in de zomermaanden dan is het in het binnenland echt heet maar aan de kust heerlijk.

Te warm of te regenachtig?

Zelf bezocht ik Senegal eind juni (het begin van het regenseizoen en een van de warmste maanden) en had ik het nergens echt heet en was het vooral maximaal genieten van de super lange zonnige dagen. Qua regen is het vooral in de warme zomermaanden zo nu en dan regenachtig. Omdat de meeste mensen tussen september en april reizen zul je in de praktijk geen regen meemaken.

2.3 Veelzijdige natuur

Hoewel je in Senegal geen ‘Big Five’ gaat aantreffen is er meer dan genoeg ander moois te zien. Net als in Gambia staat Senegal bekend om de enorm veelzijdige vogelpopulatie die in vele soorten en maten en kleuren in het land te vinden is. Senegal telt vijf nationale parken en tientallen kleinere natuurparken.

  • Niokolo-Koba Nationaal Park (Parc national du Niokolo-Koba): Bekend om zijn rijke fauna leven er ongeveer 80 zoogdieren (leeuwen, luipaarden, apen, maar ook enkele van de laatste Senegalese olifanten, en de massieve Lord Derby elanden (de grootste en zwaarste antilopen ter wereld), ongeveer 40 reptielen zoals de Nijlmonitors en Nijlkrokodillen, en meer dan 300 vogels, waaronder Abessijnse grondneushoornvogels, zwartgekroonde kraanvogels, en grote trapachtigen.
  • Nationaal Park Djoudj (Parc National des Oiseaux du Djoudj): In het Djoudj, een vogelparadijs, komen ongeveer drie miljoen trekvogels voor, van grote witte pelikanen, sporende ganzen, roze flamingo’s en Pandion visarenden. Je vindt er pythons, krokodillen, varanen, hyena’s, servals, Patas-apen en antilopen.
  • Het Nationaal Park van de Langue de Barbarie (Parc national de la Langue de Barbarie): Dicht bij St. Louis aan de Atlantische oceaan, en grotendeels bestaande uit duinen, is het ornithologische park bekend als broedplaats voor schildpadden en om zijn pelikaan- en flamingo-populaties.
  • Nationaal Park van de Madeleine eilanden (Parc national des îles de la Madeleine): Het kleine park bij Dakar bestaat uit kleine vulkanische eilandjes en is een ander ornithologisch vogelreservaat.
  • Nationaal Park van de Saloum Delta (Parc national du delta du Saloum): De streek die bestaat uit mangroven en bolongs (zoutwaterkanalen) is een andere must-see om vogels te bekijken. Met zo’n 100 vogelsoorten ben je klaar om grote groepen kleine flamingo’s en roze rug pelikanen te spotten. Ook aanwezig zijn Goliath reigers en Koninklijke Sterns, naast vele andere. Er zijn weinig zoogdieren, gezien het moerastype van de flora, maar het is toch de thuishaven van gevlekte hyena’s en geharnaste bushbokken. Van groene zeeschildpadden, zeekoeien en Souza dolfijnen is bekend dat ze in het park leven.

2.4 Unieke cultuur & historie

Senegal herbergt zeven locaties die als werelderfgoed zijn vastgesteld. Behoorlijk impressive. Niet zonder meer vanwege de bijzondere geschiedenis van dit land die onder andere ontstaan is door de kolonisatie en vele oorlogen die in de eeuwen daarvoor hebben plaatsgevonden. Het resultaat van al dat bloedvergieten, grenzen trekken en onderling geharrewar? Een (tegenwoordig) vredig volk met een gedeelde heritage die op tal van plekken nog uitstekend bewaard gebleven is. De Senegalese werelderfgoederen zijn

  • Eilanden van Goree: gelegen voor de kust van Dakar, was beroemd omdat het de belangrijkste slavenhandel hoofdstad van Afrika was. Het speelde een vitale rol in de Atlantische slavenhandel, die Afrika met de westerse wereld verbond. Het eiland is een absolute must als je in Senegal bent en is goed te bezoeken vanuit zowel Dakar zelf of wanneer je aan de kust aan het vakantievieren bent.
  • Bassari Country: De traditionele landen van de  Bassari, Fula, en Bedik stammen. Deze West Afrikaanse stammen hebben zich hier eeuwen terug gevestigd en veel van hun bouwwerken, kunst en andere zaken is goed bewaard gebleven.
  • Saint-Louis: Een prachtige stad in het noorden van Senegal met een koloniale erfgoedachtergrond. Het was de hoofdstad in de Franse koloniale tijd voordat Dakar de hoofdstad werd. Tegenwoordig is het een slaperige stad vol Afrikaanse sferen waar je je ogen gaat uitkijken.
  • De Saloum Delta: Is vooral bekend om het vissen op en verzamelen van schelpdieren. Op de plaats zijn overal schelpdierheuvels gebouwd. De schelpen van de vissen worden gerecycleerd en gebruikt om paden te bouwen, huizen te bouwen en kunst te versieren. – Steencirkels van Senegambia zijn vier oude ruïnes, en ze maken het gebied langs de rivier Gambia bekend om een hoge concentratie monumenten. Hun aanwezigheid op deze plek maakt ze heilig.
  • Djoudj Nationaal Vogelreservaat: Als je van vogels kijken houdt, is dit de hemel voor verschillende prachtige vogelsoorten, zoals purperreiger, witte pelikaan, Afrikaanse lepelaar, en nog veel meer. Je krijgt ook de vogeltrek rond dit gebied te zien. –
  • Niokolo-Koba National Park: is een natuurgebied dat overstromingsvlakten en verbazingwekkende bosbedekking biedt aan wilde dieren zoals leeuwen, reptielen, amfibieën, schildpadden. Bovendien heeft het verschillende fauna en flora soorten.

2.5 Hele toffe excursies & avonturen

Los van heerlijke langzame en slome dagen aan de tropische stranden of in je hotel waar je even lekker relaxt en uitrust is Senegal een typische bestemming om erop uit te trekken en het land te gaan ontdekken. Tijdens mijn reis door het land heb ik heel veel mooie en bijzondere plekken bezocht en gezien: Van unieke natuurdelta’s tot de drukte van Dakar of het historische Saint Louis. Deze excursies moet je zéker gemaakt hebben tijdens je vakantie in Senegal.

  • Lac Rose: Een van de populairste Senegal attracties, het Lac Rose (Roze Meer), is eigenlijk Lac Retba ongeveer 30 km (een uur rijden) ten noorden van Dakar, Senegal’s hoofdstad. Het meer is genoemd naar de Dunaliella salina algen die er de roze kleur aan geven. Het hoge zoutgehalte van het meer is ook een bron van inkomsten voor de plaatselijke gemeenschap, en er wordt zout geoogst voor de verkoop in de hele wereld. Om de beroemde roze kleuren van Senegal Lac Rose te zien, moet de zon schijnen om het meer te verlichten, en moet de wind waaien om de algen in beroering te brengen en het meer zijn roze tinten te geven. Op de dag van ons bezoek was er noch zon noch wind, dus kregen we helaas niet de kans om de natuurlijke verschijnselen die het meer beroemd maken te bekijken.
  • M’Bour: Het vissersdorp ligt ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Dakar, aan de Petite Cote (Kleine Kust). Toekijken hoe de vissers komen en hun vangst op het strand verkopen is een ongelooflijk gezicht. Het enorme aantal mensen dat komt en handel drijft is verbijsterend, een plaatje hoog in kleuren!
  • Saint Louis: Saint-Louis grenst aan Mauritanië, gescheiden door de Senegal rivier. De stad was de hoofdstad van het land toen het een Franse kolonie was, van 1673 tot 1902, voor ze naar Dakar verplaatst werd. Saint Louis is bekend om de Faidherbe brug die in de 19de eeuw van gietijzer gemaakt werd. Ook een bezoek waard zijn het Musée Jean Mermoz en de Ndar Toute markt. Wandel zeker door de oude straatjes waar je de balkons en de architectuur van de koloniale huizen kunt bewonderen.
  • Bandia Reservaat: Om te ervaren wat voor soort safari Senegal kan bieden, ga je naar het Bandia Reservaat. De diversiteit aan wilde dieren was onverwacht, om eerlijk te zijn. Giraffen, neushoorns, zebra’s, Kaapse elanden, grote kudu’s, Oryx, buffels, apen, krokodillen, struisvogels, en meer dan 100 soorten vogels. Geen olifant of leeuw daar, maar een absolute aanrader, want je krijgt er een natuurlijker benadering te zien dankzij minder toeristen.

3. Wat voor type vakantie boek je naar Senegal?

Er zal allerlei mogelijkheden om een vakantie naar Senegal samen te stellen. Of je nou gewoon lekker in het zonnetje wil relaxen in een van de strandhotels en een paar excursies wil maken, een groepsrondreis door het land wil maken of juist op eigen tempo een individuele rondreis wil maken, het kan allemaal. De meeste mensen combineren een rondreis in Senegal met Gambia. Hoewel de landen aan de buitenkant vele overeenkomsten lijken te hebben, zijn ’t wel echt unieke plekken met ieder een heel eigen verhaal en smoel.

Zonvakanties

Ook als je gewoon heerlijk wil relaxen en vooral van de zon, rust en prachtige stranden wil genieten is Senegal een prima bestemming. Zeker met de komst van het recent geopende 5-sterren RIU Baobab is er een prachtig en luxe beach resort in het land bijgekomen.

4. Africa Experience

Voor de echte Afrika experts is Senegal misschien niet zo spannend: Er is geen Big-Five en het is niet te vergelijken met Zuid-Afrika of Namibië en komt ook niet in de buurt van de vibe die het oostelijk deel van het continent zo kenmerkt (zoals in bijvoorbeeld Kenia of Tanzania). En met Marokko, Tunesië of Egypte heeft Senegal ook echt niets te maken. Dat maakt het land (samen met overigens Gambia) wel een uniek stukje Afrika voor de toerist. Als kennismaking met Afrika is Senegal best wel een goede (al is Marokko of Kaapverdië daar misschien een betere keuze voor omdat het daar nog iets gematigder ‘Afrika’ is).

4.1 Armoede

Hoewel je in Senegal een land treft met prachtige stranden, leuke hotels en een uitstekend klimaat, is Senegal ook een land op het Afrikaanse continent. Gelijkheid bestaat niet en een groot deel van de bevolking behoort tot de onderklasse van de samenleving en heeft het absoluut niet breed.

Dit wordt pijnlijk zichtbaar in Dakar, waar je luxe villawijken met ditto restaurants, bars en dure auto’s ziet terwijl een paar blokken verderop armoede heerst. Hoe verder je het binnenland van Senegal in trekt, hoe armer de mensen worden. Langs de kust (waar 95% van de toeristen zullen verblijven) is het relatief goed.

Hoewel de meeste inwoners het echt niet breed hebben, is er weinig honger. De meeste Senegalezen hebben werk of ‘klussen bij’. Ze doen klusjes of hebben een business.

4.2 Contact met locals

Net als in veel andere Afrikaanse landen is de manier van handel drijven ook in Senegal weinig subtiel. Zeker als het ‘toubabs‘ (toeristen) zijn, worden verkopers extra alert en enthousiast om hun waren aan te bieden.

Op een moment werd mijn bus achtervolgd door een auto en bij onze plaspauze stopte de auto naast ons en stapten vier vrouwen uit die ons hun handelswaar toonden. ‘Nee is geen nee’ en ook na 30 keer afwijzen werd me opnieuw een houten giraffe in het gezicht gedrukt. Dit ging zo ver dat op een gegeven moment de raampjes van de bus van buiten af werden opengeschoven (terwijl ze dicht geklikt leken te zijn) waarna alle handelswaar opnieuw naar binnen werd geduwd. En na ons, stapten ze in om een nieuwe bus met ‘slachtoffers’ te vinden. Ik vond het een bijzondere ervaring.

Echt agressief zijn de locals overigens nooit maar ik kan me goed voorstellen dat niet elke reiziger dit kan waarderen en dat het als intimiderend kan worden ervaren. Wees je bewust van het feit dat dit soort dingen gaan plaatsvinden en weet dat nee, gewoon nee is en dat niemand je dwingt om wat te kopen.

4.3 Sanitair & Hygiëne

Ik geef ‘t maar gewoon toe: Ik ben een lastige als het aankomt op sanitair. Een goede, schone en degelijke WC is voor mij eigenlijk wel een vereiste. Reken in Senegal (buiten de hotels, duurdere restaurants en toeristische locaties) niet op een fancy WC.

De meest voorkomende is het geliefde Franse toilet maar ik heb ook urinoirs gezien die bestonden uit drie tegelwandjes. En schoon is het dan niet per sé. Vooral bij tussenstops in het binnenland en bij de tankstations was het sanitair niet om over naar huis te spreken. Bij de tankstations langs de tolsnelweg was het overigens weer prima geregeld!

Voor mij echt wel te overkomen (en onderdeel van de Africa experience) maar voor anderen iets wat ze wellicht willen weten voor ze hun reis boeken.

In de wat luxere en modernere hotels, meeste toeristische plekken en andere moderne en grote openbare gebouwen zul je prima WC’s treffen. Daarbuiten is het winnen of verliezen en heb je soms pech.

5. Bonusvideo: GezinOpReis in Senegal

Tikva van GezinOpReis maakte een prachtige video van haar reis naar Senegal. Los van mijn verhalen en foto’s geeft haar video ook een prachtig beeld van Senegal. Mocht je dus nog steeds twijfelen, gaat zij je ook overtuigen om tóch die vakantie naar Senegal te boeken! En als je met kinderen naar Senegal wil, moet je haar blog ook zeker lezen!

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.