Zo voorkom je stress voor een vroege reis

Met enige regelmaat scoor ik spotgoedkope vliegtickets of treinkaartjes. En daarmee bespaar ik soms honderden (en soms zelfs meer dan duizend) euro’s. Heerlijk, want wie wil er nou niet zo goedkoop mogelijk op pad? Maar vroeg reizen… iedereen haat het en ik ook. Toch kun je het dragelijker maken. Een aantal tips van mij.

Inhoudsopgave

De ideale voorbereiding voor een hele vroege vlucht of treinreis

Goedkope reizen hebben echter wat nadelen. Ze vertrekken bovengemiddeld vaak érg vroeg. En daar hebben meer mensen dan alleen jij en ik als reiziger last van. Omwonenden slapen niet zo fijn als er elke 2 minuten een vliegtuig overkomt om 05:00. En voor jou als reiziger is het ook niet fijn.

Zo ben ik ooit naar Senegal gevlogen en moest ik me om 03:00 op Schiphol melden. Vooral bij vliegen is de aanlooptijd naar reis enorm (wachten, inchecken, wachten, security, wachten en wachten) en wordt het lekker nachtbraken. Vreselijk, want ik trek onregelmatige slaap persoonlijk slecht.

Niet meer vroeg reizen

De oplossing is simpel: Geen vroege reis boeken. Maar soms kan dat even niet anders en moet je wel. Vroeg op reis gaan kan ik niet voorkomen, maar na enorm veel vroege reizen heb ik wel een hele lijst van dingen die ik de afgelopen jaren doe om mijn vroege reizen zo relaxt mogelijk te maken. Ik weet zeker dat je wat kunt met een aantal van de tips hieronder.

Waarom zijn vroege reizen vaak goedkoper?

Een reis die vroeg vertrekt hoeft niet altijd goedkoper te zijn. In de regel zijn de minst gunstige vertrektijden de goedkoopsten omdat niemand natuurlijk voor z’n plezier om 5 uur in het vliegtuig stapt.

Toch zijn vluchten en treinen die vroeg in de ochtend vertrekken vaak best prijzig. Ze zijn namelijk ook populair voor zakelijke reizigers die een dag op en neer moeten. Daarom zie je op doordeweekse dagen vaak dat vluchten en treintickets die na het ontbijt vertrekken, na 10’en, in de regel goedkoper zijn dan de vluchten die tussen 7 en 9 vertrekken. Kijk je echter voor de hele vroege reizen, dan is dat vaak weer té vroeg voor de zakelijke reiziger waardoor de reizen die tussen 5 en 7 vertrekken vaak weer goedkoper zijn.

Zo maak je vroeg reizen relaxt & comfortabel

In de afgelopen tien jaar heb ik regelmatig op idiote tijden de wekker moeten zetten. Door schade en schande wijs geworden zal ik maar zeggen, want toen ik wat jonger was ging het zelfs regelmatig mis. Vlucht gemist, duur geintje. Inmiddels gaat het stukken beter. Doe onderstaande dingen en maak het jezelf ook makkelijk.

1. Boek een hotel bij het vliegveld

Deze is natuurlijk een open deur: Boek je hotel bij het vliegveld zodat je reis een dag van te voren al begint. Bij alle vliegvelden van Nederland (in ieder geval bij Schiphol, Eindhoven en Rotterdam) zijn prima airport-hotels te vinden die vaak speciale services aanbieden voor reizigers die een vroege vlucht hebben. Soms kun je zelfs lopend naar de terminal en anderen bieden een shuttle die 24/7 rijdt.

Een hotel bij het vliegveld boeken is vooral slim als je niet dicht bij het vliegveld woont en bijvoorbeeld met het OV naar het vliegveld reist. Voorkom nachtbraken op een bankje in de vertrekhal en geef nog wat extra geld uit. Als je slim en op tijd boekt kost een nachtje in een airport hotel niet meer dan €120 per nacht.

2. Plan en organiseer alles

Maak een to-do lijstje, plan van te voren wat je nog moet doen zodat je geen enkele verrassing meer tegenkomt naarmate de dag van vertrek dichterbij komt. Niets is zo vervelend als last-minute nog dingen moeten regelen, uitprinten, inchecken of doen terwijl je dit ruim van te voren voor elkaar had kunnen hebben.

Maak een inschatting qua tijd die je nodig hebt zodat je precies weet hoe laat je op het vliegveld of station moet zijn, hoe lang de rijen zijn, hoe lang je ongeveer aan het lopen en wachten bent zodat je op dag van vertrek nergens meer over na hoeft te denken en zéker niet de hele tijd op de klok hoeft te kijken of je het wel gaat redden.

Reis je met OV naar het vliegveld? Check dit dan van te voren om verrassingen te voorkomen.

3. Pak je bagage op tijd in

Pak je bagage niet de dag voor vertrek in maar begin hier een dag of 5 voor vertrek al mee. Dit geeft je de rust en ruimte om vast wat zaken bij elkaar te zoeken en klaar te leggen en, als er iets ontbreekt, nog een oplossing voor te vinden. Ik heb vroeger wel eens een boze taxi aan de telefoon gehad omdat ik om 3 uur nog dingen in m’n koffer aan het smijten was. Super stressvol en onnodig als je hier op tijd mee begint.

4. Pak je bagage tactisch in

Niets zo vervelend om de hele tijd in je tas of koffer te moeten zoeken en graaien. Zorg dat je bewust bent van de dingen die je nodig hebt op het moment dat je reis begint.

Zeker als je gaat vliegen is het slim om de volgende stelregels in je achterhoofd te houden:

  • Heb ik het pas na het boarden nodig? Dan doe je het in je handbagage en kan het diep, ver en verstopt zijn.
  • Heb ik het nodig voor ik het vliegveld uberhaupt binnenstad? Dan hoort het in je jas of broekzak, direct binnen handbereik.
  • Heb je het pas op het vliegveld nodig? Stop het dan in een voorvakje van je tas of handbagage en wissel bij aankomst op het vliegveld met de dingen die je dan niet meer nodig hebt.

Ik heb bijvoorbeeld een powerbank vrij dicht bij de hand en zorg dat ik deze, samen met in ieder geval 1 kabel, tactisch heb ingepakt zodat ik altijd kan bijladen mocht ik onverhoopt zonder stroom komen te zitten (hoewel ik altijd met volle opgeladen spullen de deur uit ga).

Tactisch inpakken kan ook helpen bij de security-controle. Electronica bij elkaar, vloeistoffen bij elkaar en andere zaken die je zeker weten uit je handbagage moet halen kun je maar het beste slim en snel uit je tas of koffer kunnen trekken. Dat scheelt een hoop wachttijd voor anderen.

5. Weet waar je naartoe moet

Stations en vooral vliegvelden zijn irritante vervelende plekken vol prikkels, onduidelijkheden en druk van anderen om toch vooral op te schieten. Voorkom stress door van te voren uit te zoeken waar je naartoe moet. Waar check je in? Waar is de security? Het loont om de dag voor vertrek bijvoorbeeld te kijken wat de gebruikelijke balies en gates zijn voor de vlucht die een dag eerder vertrekt en natuurlijk kan een beetje basic instuderen van de plattegrond ook weinig kwaad.

Je zult merken dat je een stuk relaxter op pad gaat op de vroege morgen en minder energie nodig hebt voor nutteloze zaken als het uitzoeken waar de check-in eigenlijk is.

6. Plan je slaap

Ja, vroeg uit bed is niet fijn en niemand doet het graag. Nog vervelender is op moeten staan met te weinig nachtrust. Ga dus op tijd naar bed op de avond voor vertrek. Dat lukt waarschijnlijk slecht, want als je normaal om 11 uur gaat slapen, dan lukt dat om 7 uur natuurlijk niet.

De oplossing is simpel: Plan je slaap een paar dagen en ga elke dag een uurtje of 1,5 uur eerder naar bed (en iets vroeger uit bed). Zo help je je lichaam om te wennen aan het vroeger opstaan en gaat ‘t op dag van vertrek een stuk makkelijker.

En als je ook nog door tijdzones gaat reizen dan kan deze tactiek helemaal handig uitpakken. Niets zo fijn om ook al 3 uur jetlag uit je systeem te hebben!

7. Bereid dingen voor

Door wat dingen voor te bereiden ga je op moment van wakker worden een stuk sneller door je dagelijkse processen heen.

Leg de avond voor vertrek je hele setje kleding klaar. Inclusief ondergoed, sokken en schoenen zodat je na het opstaan geen seconde versplit aan het uitzoeken van de juiste hemd of jasje.

Heb je ontbijt nodig? Maak een klein ontbijtpakketje voor jezelf met twee broodjes, een appel en een sapje. Kun je prima opeten in de taxi, OV of wanneer je in de eerste rij op het vliegveld staat.

Ingmar

Als sinds zijn 15e is Ingmar actief in de reisindustrie. Van werknemer tot bekende reisondernemer met verschillende bekende reisbedrijven. En tegenwoordig ook met een eigen blog. Want al die reisverhalen en ervaringen hebben echt een eigen plekje nodig. Of het nu dichtbij en om de hoek is of juist in een uithoek van de Aarde... op ParadijsReis brengt hij unieke en persoonlijke verhalen en ervaringen.